Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

27.09.2023

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté energie. Ať už jde o Green Deal, klimaticko-energetický plán nebo další podobné dohody, cíl je stejný – udržitelnost. Tato energetická přeměna ale potrvá řadu let a vyžaduje značné finanční prostředky. Proto se tak často hovoří o dotacích – na solární panely, tepelná čerpadla, zateplení domů nebo na výstavbu větrné elektrárny. Na co tedy lze skutečně získat dotaci? A mají vůbec smysl?

Pojďme si společně projít nedávnou historii, současnost a blízkou budoucnost dotačních programů v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Současné dotační programy

Některé dotační programy běží v České republice už řadu let. Jedním z takových programů je i Zelená úsporám. Odstartoval v roce 2014 a v různých etapách běží dodnes. V letech 2014–2021 bylo v rámci programu vyplaceno 16 miliard korun, přičemž výše podpory může dosahovat až 50 % celkových výdajů.

V roce 2023 se programy zaměřily především na seniory a nízkopříjmové domácnosti. Příkladem je výzva RES+ Modernizačního fondu, která podporuje samostatné fotovoltaické projekty, ale i ty sdružené, které spojují více projektů.

Mezi další programy, ze kterých mohou zájemci z řad malých a středních podniků čerpat dotace v oblasti digitalizace i čisté energie patří Optak (Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost). Ten poběží do roku 2027 a je na něj vyhrazeno celkem 81,5 mld. Kč.

A jaké jsou výsledky?

Česko se zavázalo k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Stále není jisté, zdali se to skutečně podaří. Přesto můžeme sledovat velmi pozitivní, exponenciální vývoj v zájmu o obnovitelné zdroje energie i o dotační programy s nimi spojené. Na začátku roku 2022 bylo do sítě zapojeno zhruba 50 tis. fotovoltaických elektráren, o rok a půl později už jich bylo přes 130 tisíc.

Tento trend ovlivnilo hned několik faktorů včetně klimatické a energetické krize. V důsledku těchto okolností vznikla celá řada zajímavých projektů v ČR i v zahraničí. S posledními změnami a plánovanými návrhy v oblasti sdílení energie se navíc dá očekávat rostoucí zájem.

Co nás čeká dál?

Ještě letos na podzim bychom se měli dočkat spuštění dalšího dotačního programu. Ten bude pro změnu zaměřený na tzv. agrivoltaiku. Zjednodušeně řečeno, umožňuje budování solárních panelů s podmínkou, že bude zemědělská půda využita efektivně. V jiných státech EU jako jsou Holandsko, Francie či Německo už podobná legislativa platí a přináší dobré výsledky. V Česku zatím toto využití zemědělské půdy zákon nedovolal.

Nový zákon o ochraně zemědělského půdního fondu by měly v nejbližší době projednávat vláda a parlament. Dále se jedná také o obnovení úspěšného programu Národní plán obnovy, jenž podpořil mnoho firem při pořízení fotovoltaiky.>

Dotační programy mají smysl. Jedná se o užitečný nástroj, který může podpořit smysluplné projekty, jež přispějí k udržitelnosti, ale také technologické konkurenceschopnosti českých firem. Na své si přijdou i domácnosti – s vlastním zdrojem energie zvýší svou soběstačnost, a navíc mohou ušetřit.

Při přípravě článku jsme čerpali inspiraci na webu solarninovinky.cz


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30