Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

05.04.2023

Fotovoltaické elektrárny (FVE) pro bytové domy dostaly v legislativě zelenou. Od ledna 2023 můžou obyvatelé obytných domů sdílet elektřinu ze společné fotovoltaické elektrárny, což jim poskytne zvýšení vlastní energetické nezávislosti a výrazné ušetření. Zákon umožnil sdílet elektřinu v rámci jednoho hlavního domovního vedení, kterým je nemovitost připojena k veřejné síti.

Novelu vyhlášky schválila rada Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle ní vyhláška pomůže překonat problémy, s nimiž se bytové domy potýkaly při instalaci decentralizovaných zdrojů ve srovnání s rodinnými domy. Právní předpisy totiž neumožňovaly sdílení společně vyrobené elektřiny mezi jednotlivými domácnostmi. Z tohoto důvodu měli obyvatelé bytového domu omezené možnosti instalace společného zdroje pro výrobu elektřiny.

„Novelizovaná vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou je naším legislativním příspěvkem ke komunitní energetice. Nově otevírá možnosti k většímu využití fotovoltaiky i pro stavební bytová družstva či společenství vlastníků bytových jednotek,“ okomentoval novelu Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Usnesení umožnilo sdílení elektřiny zřízením hlavního odběrného místa, které bude jediné v bytovém domě a na nějž bude napojen společný zdroj. Přebytečná elektřina, která se v domě nespotřebuje (přebytek), se přes toto odběrné místo bude prodávat z domu do sítě. Vedle vůdčího odběrného místa budou i nadále existovat přidružená odběrná místa, která zůstanou v jednotlivých bytech. Domácnosti si tak budou moci vybrat svého dodavatele.

Naše Asociace komunitní energetiky ČR vidí novelu jako důležitý krok do budoucna. Předpokládáme, že zájem o komunitní energetiku díky nové možnosti zapojení bytových domů v nadcházejících letech zásadně poroste.


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30