Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

13.08.2023

Česká republika prožívá hlad po fotovoltaice, a to i přes pozvolný pokles cen energií. Co nás v této oblasti v blízké době čeká a jaký smysl má investovat do solární energie? Podívejme se na přehled klíčových čísel, která odrážejí stav a vývoj fotovoltaiky v tuzemsku.

 

34 000: Rekordní počet solárních elektráren v ČR

V loňském roce se v České republice postavilo úctyhodných 34 tisíc solárních elektráren s celkovým výkonem 289 megawattů. Toto číslo představuje pětinásobný nárůst oproti předchozímu roku, což potvrzuje obecně silný trend směrem k obnovitelným zdrojům.

 

+270 %: Růst instalací na rodinných domech

Statistiky ukazují, že zájem o fotovoltaiku roste i v domácnostech. V roce 2019 bylo nainstalováno 537 fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů, avšak loni to bylo již více než 4 000. Očekává se, že toto číslo bude nadále stoupat.

 

17,3 GW: Potenciál pro čerpání dotací

Česká republika má šanci získat dotace pro výstavbu obnovitelných zdrojů o výkonu až 17,3 gigawattů. Avšak tyto finanční prostředky mohou postupně ubývat a může dojít k vyčerpání už na konci dekády.

 

213 miliard: Finanční prostředky z evropských dotačních fondů

Pro rozvoj fotovoltaických a větrných zdrojů energie v České republice jsou k dispozici finanční prostředky z evropských dotačních fondů ve výši 213 miliard korun. Plán je ambiciózní, nicméně podle ministra životního prostředí Hladíka splnitelný.

 

500 tisíc: Návratnost investice

Boom fotovoltaických elektráren na rodinných domech byl stimulován prudkým zdražováním cen energií. Před třemi lety dosahovala návratnost investice kolem pěti let, avšak s postupným poklesem cen energií se tato doba zvyšuje na deset let. Přesto je solární energie stále atraktivním způsobem, jak snížit náklady na elektřinu.

 

6 měsíců: Krátká čekací lhůta

Dříve často dlouhé čekací lhůty na dodávku a instalaci solárních panelů a bateriových systémů se dnes pohybují u standardních firem do půl roku. To je výrazný pokrok v porovnání s dobou energetické krize a vysoké poptávky.

 

3,5 %: Podíl výroby elektřiny ze slunce

Česká republika zaostává ve výrobě elektřiny ze slunce v porovnání s průměrem Evropské unie. Obnovitelné zdroje energie přispívají k celkové výrobě elektřiny pouze 15 procenty, přičemž solární elektrárny mají podíl pouhých 3,5 procenta.

 

80 eur / MWh: Cena elektřiny ze slunce a větru

Cena elektřiny vyrobené ze slunce a větru je nyní zhruba 80 eur za megawatthodinu, zatímco elektřina z uhelných elektráren vyjde na 130 eur kvůli emisním povolenkám. Fotovoltaika se tak stává stále atraktivnější alternativou.

 

50 kW: Zvýšený limit pro domácí elektrárny

Od nového roku byl zvýšen limit pro domácí fotovoltaické elektrárny, do kterého majitel nemusí žádat o licenci pro výrobu elektřiny. Nově se tento limit zpětinásobil a dosahuje 50 kilowatt.

 

Fotovoltaika v České republice prochází pozitivním vývojem, ačkoli je ještě stále co zlepšovat. S rostoucí podporou a novými technologickými inovacemi se očekává, že solární energie bude hrát stále důležitější roli v naší energetické budoucnosti. Závazek k rozvoji fotovoltaiky a dalších obnovitelných zdrojů energie je tak klíčovým krokem směrem k udržitelnější a čistější energetické budoucnosti České republiky. S podporou vlády, firem i jednotlivých občanů máme možnost dosáhnout pozitivních změn v energetickém sektoru a přispět k ochraně naší planety pro budoucí generace.


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30