Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

16.06.2022

Získávání elektrické energie z obnovitelných zdrojů (OZE) je důležitým nástrojem na cestě za dosažením uhlíkové neutrality naší společnosti. V současné době zastávají OZE v Evropské unii na výrobě elektřiny podíl necelých 40 procent, přičemž největší zásluhu na tom mají větrné elektrárny, které se na tomto čísle podílejí 36 procenty. Pokud se však podíváme na přehled pěti největších větrných farem světa, zjistíme, že ty nejvýkonnější z nich se nacházejí mimo území starého kontinentu.

1. Gansu Wind Farm, Čína

Asi nikoho nepřekvapí, že největší větrnou farmu na světě najdeme v Číně – konkrétně v provincii Kan-su, která leží na severozápadě země. Její instalovaný výkon momentálně činí 8 000 megawattů (MW) a do budoucna by měl narůst až na hodnotu 20 000 MW. Po dokončení by součástí Gansu Wind Farm mělo být 7 000 větrných turbín. Obrovský výkon, který tento komplex generuje, je dán také faktem, že nejde o jedinou větrnou farmu, nýbrž o sdružení několika projektů dohromady.

2. Alta Wind Energy Centre, USA

Pokud budeme chtít navštívit druhou největší větrnou farmu světa, budeme se muset vydat do amerického pohoří Tehachapi Mountains, jež se nachází v okrese Kern v Kalifornii. Větrná farma Alta Wind Energy má instalovaný výkon 1 548 MW a je největším zařízením svého druhu ve Spojených státech.

3. Muppandal Wind Farm, Indie

Největší indická větrná farma je situována v malé vesničce Muppandal v indickém státě Tamilnádu. Její instalovaný výkon dosahuje hodnoty 1 500 MW a spuštěna byla již v roce 1986. Farma však stárne a potřebovala by obnovu, kterou se ale kvůli nedostatku financí zatím nedaří realizovat.

4. Hornsea Project One, Velká Británie

Hornsea Project One je jediným „offshorovým“ větrným parkem na našem seznamu. Offshore je označení pro větrnou elektrárnu, jež není umístěna na souši, ale na vodní hladině – například na moři, což je případ Hornsea Project One s udávaným instalovaným výkonem ve výši 1 218 MW.

5. Jaisalmer Wind Park, Indie

Přes hodnotu instalovaného výkonu tisíc megawattů (konkrétně 1 064 MW) se dostává i větrný park, umístěný v indickém okrese Džajsalmér. Výstavba tohoto projektu započala v roce 2001 a současné kapacity dosáhl v dubnu roku 2012.


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30