Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

04.07.2022

V předešlém blogovém příspěvku jsme se zabývali největšími solárními farmami světa. V tomto článku se pro změnu zaměříme na nejvýkonnější světové vodní elektrárny. I tentokrát se do našeho přehledu dostaly elektrárny výhradně mimoevropské.

Tři soutěsky, Čína

Elektrárna na přehradě nazvané Tři soutěsky v čínské provincii Chu-pej si od roku 2012 drží světové prvenství z hlediska instalovaného výkonu nejen mezi vodními elektrárnami, ale i mezi všemi ostatními zařízeními na výrobu elektrického proudu. Její výkon činí neuvěřitelných 22 400 MW, což představuje jedenáctinásobek možností temelínské elektrárny.

Itaipú, Brazílie a Paraguay

Pokud chceme navštívit druhou největší vodní elektrárnu světa, musíme se vydat po řece Paraná na hranici mezi Brazílii a Paraguay. V současné době se tato hydroelektrárna spuštěná v roce 1994 může chlubit výkonem 14 300 MW, díky kterému je druhou nejvýkonnější elektrárnu světa.

Si-luo-tu, Čína

Osmnáct turbín a instalovaný výkon 13 860 MW – tak zní hlavní charakteristika třetí největší vodní elektrárny světa, která leží na toku řeky Jang-c’-ťiang, na hranici čínských provincií Jün-nan a S’-čchuan. Výstavba této elektrárny trvala necelých osm let, byla otevřena v roce 2013. Stejně jako elektrárnu Tři soutěsky také toto zařízení provozuje státní společnost China Yangtze Power.

Belo Monte, Brazílie

Vodní elektrárna Belo Monte je největším čistě brazilským zařízením na výrobu elektřiny. Její definitivní dokončení proběhlo teprve před necelými třemi lety, poté co byla instalována 18. turbína. Od té doby dosahuje výkon elektrárny Belo Monte, jejíž výstavba si vyžádala mimořádně objemné výkopové práce, hranice 11 233 MW.

Guri, Venezuela

Přehled pěti největších hydroelektráren uzavírá vodní dílo, vystavěné na přehradě Guri v povodí řeky Caroní ve Venezuele. V současnosti produkuje tato elektrárna výkon 10 235 MW, přičemž svého času byla nejvýkonnějším zařízením tohoto druhu na světě.


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30