Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

17.09.2023

V současné době prochází energetický sektor nejen v České republice, ale také po celém světě, zásadní přeměnou. Klíčové změny v této oblasti kladou důraz na udržitelnost a obnovitelné zdroje na úkor tradičních zdrojů energie, jako jsou fosilní paliva nebo jádro. V Česku jsou v tomto ohledu naprosto zásadní dva zákony, a to Lex OZE I a Lex OZE II.

Přestože mnoho našich čtenářů má povědomí o těchto zákonech, rádi bychom vám je jednoduše shrnuli pro lepší přehled.

Lex OZE I – První krok k decentralizaci

Lex OZE I představuje klíčový krok směrem k decentralizaci energetického sektoru v České republice. Tento zákon zásadně změnil energetický a stavební rámec. Hlavními novinkami jsou zvýšení povoleného výkonu výroby elektřiny bez nutnosti licence na 50 kW (oproti původním 10 kW), což umožňuje širší využití obnovitelných zdrojů energie.

Lex OZE I také umožňuje sdílení elektřiny mezi různými bytovými jednotkami ve stejném domě. Tímto způsobem mohou obyvatelé bytových domů využít elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů, což snižuje jejich energetické náklady.

V neposlední řadě mohou jednotlivci a komunity v rámci Lex OZE I také sdílet elektřinu s ostatními účastníky na trhu. Tato nová možnost umožňuje vytvořit energetickou komunitu, kde se energie produkuje a spotřebovává mnohem efektivněji.

Lex OZE II – Důležitý krok směrem ke komunitní energetice

Dalším krokem směrem k rozvoji komunitní energetiky je zákon Lex OZE II, který zatím nebyl schválen a implementován. Tento zákon by mohl zásadním způsobem ovlivnit budoucnost komunitní energetiky v České republice. Ačkoliv je stále ve fázi legislativního procesu, jeho přijetí by mohlo posílit právní rámec pro sdílení energie a vytvoření komunitních energetických projektů.

Lex OZE II zavádí dva nové pojmy: energetické společenství a společenství pro obnovitelné zdroje. Tyto subjekty by měly umožnit širší sdílení energie mezi účastníky a podpořit rozvoj komunitní energetiky. Sdílení elektřiny je stěžejním prvkem komunitní energetiky, a zároveň je jednou z hlavních výzev, kterým čelíme. I přes technickou složitost je sdílení energie virtuálním procesem, který umožňuje sdílet elektřinu mezi různými účastníky.

Shrnutí

Legislativní rámec pro komunitní energetiku v České republice zahrnuje Lex OZE I a Lex OZE II, které přináší klíčové změny v oblasti sdílení energie a výroby elektřiny. Energetický sektor se stává dostupnějším pro jednotlivce a komunity. Ačkoliv Lex OZE II čeká na schválení, jeho přijetí by mohlo posunout Českou republiku ještě blíže k udržitelnější energetické budoucnosti.

Při přípravě článku jsme čerpali informace z webu pravniprostor.cz


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30