Články

Přečtěte si nejnovější informace a zajímavosti nejen ze světa komunitní energetiky.

06.09.2023

Uplynulý rok 2022 nám názorně ukázal, jaký potenciál ve světě má aktivní využívání obnovitelných zdrojů energie. Dle dostupných dat, poskytnutých Mezinárodní agenturou pro obnovitelnou energii IRENA (International Renewable Energy Agency), dosáhl celkový energetický přírůstek obnovitelných zdrojů 295 gigawattů, což představuje 83 % z celkového nového energetického výkonu za konkrétní rok. Růst zelených technologií tak znamená naději na snížení emisí skleníkových plynů a přechod na udržitelnější energetické zdroje po celém světě.

Rok 2022 zaznamenal ohromující nárůst v obnovitelných zdrojích energie po celém světě. Energetický boom je patrný zejména v Asii, Severní Americe a Evropě. Tyto regiony vedou v přijímání nových obnovitelných zdrojů, zatímco v jiných částech světa, jako jsou Afrika, Latinská Amerika a Blízký Východ, je růst stále mírnější. Nicméně v těchto oblastech jsou také země, které vykazují výrazný pokrok na poli solární a větrné energie – Austrálie, Brazílie, Chile a Izrael. Jinými slovy, pro mnoho zemí se tak stala obnovitelná energie nejen udržitelnou alternativou k fosilním palivům, ale také strategickým krokem k dosažení energetické nezávislosti a snížení emisí skleníkových plynů.

Přehled energetických přínosů:

Vodní energie: Kapacita vodních elektráren se loni zvýšila o 30 gigawattů na celkových 1392,6 GW. Tento druh energie si udržuje stabilní tempo růstu. Největším přispěvatelem k loňskému nárůstu byla Čína, a to s přírůstkem 22,5 GW. Zajímavé je, že pouze 20 GW z celkového přírůstku bylo zařazeno mezi ekologicky přijatelnou vodní energetiku.

Větrná energie: Nárůst o 75 GW (na celkových 899 GW) je impozantní, i když v porovnání s roky 2020 a 2021 došlo k mírnému zpomalení. Čína byla hlavním tahounem růstu s nárůstem o 37 GW, následovaná zeměmi Evropské unie s přírůstkem 15,7 GW.

Solární energie: Tento zdroj zaznamenal rekordní nárůst o 191,5 GW (v porovnání s přírůstkem 141 GW v roce 2021) na celkových 1053 GW. Čína zde zaujímá opět dominantní postavení s nárůstem o 86 GW, avšak i v jiných částech světa roste význam solární energie, včetně malých ostrovních států v Tichomoří a Karibiku.

Bioenergie: Růst bioenergie byl mírně zpomalován (+7,6 GW ve srovnání s +8,1 GW v roce 2021), a tak celkový výkon elektráren na biomasu či bioplyn dosáhl 149 GW. Čína zde zaznamenala největší nárůst.

Geotermální energie: Tento druh energie vzrostl o pouhých 181 MW na celkových 14 877 MW. Nový výkon přibyl v zemích jako jsou Keňa, Indonésie, Turecko a USA.

Elektřina mimo síť (ostrovní systémy): Kapacita vzrostla v roce 2022 o 1237 MW na celkových 12 435 MW. Zvlášť pozoruhodný je růst v Indii, Indonésii a některých afrických zemích, jako jsou Keňa, Súdán nebo Egypt.

Z uvedených statistických údajů je evidentní, že obnovitelné zdroje energie hrají v současné době velmi důležitou roli. Jejich trvalý růst přináší naději na budoucnost s nižšími emisemi, udržitelnou energií a šetrnějším přístupem k naší planetě. Proto je nezbytné, aby tento trend nadále pokračoval i v budoucnosti, kdy obnovitelné zdroje energie budou hrát ještě větší roli v našem snaze o udržitelnost a ochranu životního prostředí.


Nejnovější články

Pět projektů unikátních solárních elektráren

Solární energetika zažívá v posledních letech výrazný posun. V rámci odklonu od fosilních paliv jde o nejoblíbenější a nejrychleji...

Trendy a novinky evropské energetiky. Kam Evropa směřuje?

Nedávná analýza společnosti Ember odhaluje zajímavý obrázek toho, jak se evropský energetický sektor přizpůsobuje novým výzvám a trendům....

Dotace a obnovitelné zdroje energie: současná situace a výhledy do nejbližší budoucnosti

Vlivem klimatické krize je v posledních letech kladen větší důraz na produkci čisté...

Telefon

+420 602 141 313

po-pá 8:00 - 15:30